İlkyardım; kaza ya da ani hastalık durumunda sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, olay yerinde, profesyonel sağlık ekibi gelinceye kadar durumun kötüleşmesini önlemek amacıyla, ilaçsız olarak, eldeki imkânlarla yapılan müdahalelerdir. Bu müdahaleler profesyonel sağlık ekibi gelinceye, kazazede yaşam belirtileri gösterinceye ya da ilkyardımcı yorgunluktan tükeninceye kadar devam eder.
İlkyardımcı hasta/yaralıya müdahalede ilaç ya da tıbbi malzeme kullanmaz. Kendisinden beklenen, edindiği bilgiler ışığında doğru ve etkili bir ilkyardım uygulamasıdır.
Kaza yerinde ilk 5 dakika içinde uygulanacak etkili bir ilkyardım ile ölümlerin yaklaşık yarısını önleme şansı vardır.
Doğru ve Etkili Müdahalenin Önemi: Kazazedenin yaşamsal fonksiyonlarının durduğu ya da durmak üzere olduğu kaza ya da yaralanmalarda, ilkyardımın ilk 5 dakika içinde başlatılması hayati önem taşır.
Yapılan çeşitli çalışmalarda ülkemizde kazalar sonucu yaralıların %90’ından fazlasının olay yerinde herhangi bir müdahale yapılmadan hastaneye ulaştırıldığı gösterilmiştir.
Kaza ölümlerinin %10’u ilk 5 dakika içinde, %54’ü ise ilk 30 dakika içinde meydana gelmektedir.
Kaza yerinde ilk 5 dakika içinde uygulanacak etkili bir ilkyardım ile ölümlerin yaklaşık yarısını önleme şansı vardır.
Yasal düzenlemeye göre İşyeri Hekiminin “Sertifikalı İlkyardım Eğitimi” verme yetkisi yoktur.
Doğru bilgi ile zaman kaybetmeksizin etkili ve yerinde müdahale yapabilme, hasta/yaralı için hayati önem taşımaktadır. Ancak bilinmeli ki ilkyardımcı her müdahalesinde hayat kurtaracaktır diye bir kural yoktur. Burada asıl önemli olan, yapılan ilkyardımı son yardım haline getirecek yanlış bilgi ve uygulamalardan kesinlikle kaçınmaktır.
“İlkyardım Eğitimi” 2002 yılında yapılan yasal düzenlemeyle ZORUNLU EĞİTİMLER kapsamına alınmıştır.